Onderwijsseminar Vergadermanagement 

De Familie en Vrouwen Commissie heeft een seminar georganiseerd met als onderwerp, “Vergadermanagement”, gericht op alle Vrouwentakken in de moskeeën.  Het seminar, dat werd georganiseerd om effectieve vergaderingen te kunnen houden, werd gehouden tijdens de bijeenkomst voor Onderwijs binnen de Diensten.Tijdens het seminar dat in de verschillende ISN-moskeeën in Nederland werd gehouden, werden de vrouwen door psychosociaal werkster, Esma Küçük, geïnformeerd over algemene principes voor een effectieve vergadering.  Vergaderingen zijn een onmisbaar onderdeel van ons arbeidsleven. Echter, om de bronnen effectief te benutten en om resultaten te boeken, dienen vergaderingen goed gepland en goed geleid te worden.

13263719_1728327817441294_6677705499767583758_nBovendien sprak Esma Küçük ook over de lichaamstaal en het oogcontact dat tijdens de vergaderingen gebruikt dient te worden. Zij verklaarde, “oogcontact is het contact dat twee personen met elkaar hebben door elkaar recht in de ogen aan te kijken en is een soort non verbale communicatie”.

Stelt u zich een spreker voor, hij houdt een lezing maar kijkt zijn toehoorders niet aan. Hij wil jullie informatie geven maar heeft geen oogcontact. Wat kan een dergelijke toespraak u opleveren? Wilt u naar een dergelijke persoon luisteren? Zou u hem oprecht vinden?

Niet aankijken van een persoon betekent dat je hem niet erkent. Wanneer je de persoon tegen wie je praat, niet aankijkt, betekent het dat je die persoon niet respecteert. Kinderen die niet worden aangekeken worden nog agressiever en ongehoorzaam. Kinderen willen namelijk dat er naar hen wordt gekeken en daar doen ze alles voor.

De ogen zijn de mooiste organen in het lichaam die zowel de uiterlijke als de innerlijke schoonheid ervan weerspiegelen. Zij zijn de spiegel van emoties. In communicatie kan er alleen via de ogen, dat wil zeggen, door elkaar aan te kijken, een boodschap wederzijds worden overgebracht. De gezegende Profeet (v.z.m.h) heeft ook zijn blik op een effectieve wijze gebruikt. Hij heeft zich naar de persoon met wie hij in gesprek was niet alleen met zijn hoofd maar met zijn hele lichaam gericht en hem aangesproken zonder een andere richting op te kijken. Op deze wijze ontstond er een warme sfeer voor communicatie met de spreekpartners.

Esma Küçük die verhelderende voorbeelden aanhaalde, gaf dit als advies mee voor hen die tijdens de communicatie ook de praktijk van de profeet wilden toepassen. Het seminar werd afgesloten met een afsluitende deel vragen en antwoorden.

1

Copyright © Islamitische Stichting Nederland. Alle rechten voorbehouden.