ISN Yunus Emre Moskee in Almelo officieel erkend als cultureel erfgoed

Als de eerste Turkse nieuwbouwmoskee in Nederland, wordt de ISN Yunus Emre Moskee in Almelo, ruim 50 jaar na oprichting officieel erkend als religieus en cultureel erfgoed.

Op 1 juli 2023 vond de inhuldiging plaats van de ISN Yunus Emre Moskee in Almelo als onderdeel van het project Grootste Museum van Nederland. Ruim 50 jaar geleden werden daar de eerste bakstenen gestapeld van de eerste Turkse nieuwbouwmoskee in Nederland. Geïnitieerd door Turkse gastarbeiders van de lokale textielfabriek, om in de spirituele behoeften te voorzien van de plaatselijke moslimgemeenschap.

Tijdens de ceremonie waar de officiële opening plaatsvond, tekenden de betrokken partijen de projectovereenkomst. Onder de genodigden waren aanwezig de Turkse ambassadeur in Den Haag, Selçuk Ünal, de burgemeester van Almelo, Arjen Gerritsen, Adviseur voor Religieuze Diensten Dr. Muhammed Emin Altın en Hüsnü Özmen, algemeen secretaris van de Islamitische Stichting Nederland (ISN), Recep Ayaz, bestuurslid van ISN, Erkan Karagöz, architectuurhistoricus Eric Roose, directeur van het Grootste Museum van Nederland, Marieke Van Schijndel. Uit heel Nederland kwamen bezoekers om dit bijzondere moment te getuigen.


Met deze welverdiende waardering van de ISN Yunus Emre Moskee, worden schatten aan religie, kunst en geschiedenis toegankelijk gemaakt voor iedereen en worden, letterlijk en figuurlijk, deuren geopend voor cultureel erfgoed dat voor velen nog te ontdekken valt.

Door onderdeel te worden van het project Grootste Museum van Nederland, heeft de ISN Yunus Emre Moskee haar plek verworven tussen de meest prachtige gebedshuizen van Nederland. Onder begeleiding van kijkkaarten in verschillende talen is het mogelijk deze moskee in al haar schoonheid te bewonderen. Meer informatie is te vinden op de website van het Grootste Museum van Nederland. 

De nieuwe moskee die slechts enkele honderden meters verderop gerealiseerd wordt naar verwachting eerste kwartaal in het jaar 2024 opgeleverd en in gebruik genomen. Huidige moskee zal vervolgens dienst doen op het gebied van cultuur en kunst door toe te treden tot het Grootste Museum van Nederland met behoud van de gebedsruimtefunctie.

https://www.grootstemuseum.nl/nl/alle-locaties-en-hun-openingstijden/yunus-emre-moskee/

Copyright © Islamitische Stichting Nederland. Alle rechten voorbehouden.