Wetenschapper en veelzijdig icoon Fuat Sezgin overleden

Op 30 juni 2018 is prof. dr. Fuat Sezgin op 93-jarige leeftijd overleden. Sezgin was gespecialiseerd in middeleeuws Arabisch-islamitische wetenschappen en gold hij als een gezaghebbende geleerde.

Sezgin werd geboren in Bitlis (Turkije) en voltooide zijn opleiding in Istanbul, alwaar hij zijn academische carrière startte met onderzoek naar oriëntalisme. Met de publicatie van zijn vervolgonderzoek, dat ging over de methodologie van Al-Bukhārī, won Sezgin faam. Al-Bukhārī wordt gerekend tot de belangrijkste canonieke hadith-verzamelingen. Sezgin’s conclusie was, anders dan algemeen wordt aangenomen, dat Al-Bukhārī zijn hadith-collectie niet op basis van mondelinge overleveringen heeft gecompileerd, maar op basis van schriftuur. Deze hypothese heeft voor veel opschudding gezorgd onder oriëntalisten van Europese bodem.

In 1961 emigreerde Sezgin naar Duitsland. Daar bekleedde hij diverse academische posten. Na diepgaande studies publiceert hij zijn wereldberoemde bibliografische dertiendelige werk “Geschichte des arabischen Schrifttums”. Daarin introduceert Sezgin honderden Arabische auteurs en werken, vergezeld met informatie over de locatie van manuscripten aangaande wetenschap en technologie.

Met het overlijden van Sezgin verliest de academische wereld een belangrijk en veelzijdig icoon. Sezgin wist vriend en vijand te verrassen met indrukwekkende inzichten. Hüseyin Şen, Research Coördinator bij Islamic Research & Education Institute, verwoordt het verlies van Sezgin als volgt: ‘Het overlijden van Sezgin betekent het einde van een tijdperk, maar tegelijkertijd ook het inluiden van een nieuw tijdperk met als startpunt een gigantisch erfenis; ik hoop dat er nog vele Sezgin’s verschijnen.’

Copyright © Islamitische Stichting Nederland. Alle rechten voorbehouden.