Opening ISN Ulu Moskee Ede

De bouw van de aan de ISN verbonden Ulu Moskee te Ede, waarvan de bouw begin 2016 begon, is voltooid. De moskee is in gebruik genomen en is vanaf heden toegankelijk voor religieuze diensten.

De opening vond plaats op 29 april 2017 met een openingsceremonie door Deniz Özkanlı (lid Raad van Bestuur van ISN). Onder de bezoekers bevonden zich Osman Tıraşçı (Algemeen Directeur HR van het Presidium voor Religieuze Zaken), Mehmet Yürek (plaatsvervangend Raadsman voor Religieuze Zaken), Zafer Ateş (Consul Generaal te Deventer), Cees van der Knaap (Burgemeester te Ede), Erna Hulstein (Raad van Kerken), Göksel Arıbaş (lid Raad van Bestuur van ISN), Cevdet Keskin (Algemeen Coördinator ISN), voorzitters van diverse moskeeën en lokale inwoners van verschillende komaf.

De opening begon met een wandeling van het oude pand naar het nieuwe moskeeterrein, vergezeld door een symbolisch Ottomaans militair orkest. Hierna werden de Nederlandse en Turkse volksliederen afgespeeld, waarna Zühtü Elveren (geloofsbedienaar ISN Ulu Moskee) het openingsritueel vervolgde met een recitatie uit de Koran.

Hüseyin Durmuş (voorzitter ISN Ulu Moskee Ede) vervolgde met een openingstoespraak. Erna Hulstein kreeg vervolgens het woord. Zij overhandigde een appelboom, dat symbool staat voor de eenheid van religies.

Plaatsvervangend Raadsman voor Religieuze Zaken Mehmet Yürek benadrukte in zijn Nederlandstalige toespraak dat moskeeën niet uitsluitend dienen als een plek voor religieuze diensten, maar dat het plaatsvinden van sociaal-culturele activiteiten op het moskeeterrein evenzo belangrijk is. Volgens hem draagt dit bij aan de Nederlandse samenleving. Dhr. Yürek maakte in zijn toespraak ook ruimte voor een boodschap van Yusuf Acar (voorzitter ISN), die momenteel in Turkije verblijft.

Burgemeester Cees van der Knaap stond in zijn bijdrage stil bij het belang van vreedzaam samenleven in het multiculturele Ede. Hij vertelde daarbij ook dat Ede met de voltooiing van de moskee een blijvend bouwwerk rijker is geworden.

Directeur HR van het Presidium voor Religieuze Zaken Osman Tıraşçı verkondigde dat moskeeën een belangrijke plaats nemen in het leven van moslims en bedankte de autoriteiten met het steunen van het mooie bouwwerk, dat over mooie faciliteiten beschikt.

Consul Generaal Zafer Ateş sprak als laatste de toehoorders toe, waaronder de Burgemeester van Ede en de aanwezige inwoners. Hij bedankte iedereen voor hun aanwezigheid en voor de uiting van hun verdraagzaamheid tegenover het islamitische gebedshuis.

Na deze toespraken vertoonde theatergroep Lalezar een korte voorstelling, bestaande uit een optreden van draaiende darwishen.

Na dit optreden werden de linten doorgeknipt en werd de moskee ceremonieel geopend. Voor de bouw van de moskee is zo’n 4 miljoen euro geïnvesteerd en het heeft een overdekte oppervlakte van 2.500 vierkante meter. De moskee beschikt tevens over een eigen parkeerplaats voor 200 voertuigen. De oppervlakte van het gehele moskeeterrein bedraagt 6.500 vierkante meter.

Copyright © Islamitische Stichting Nederland. Alle rechten voorbehouden.