Ontroerende heropening van moskeeën

Na een onderbreking van ruim drie maanden zijn de moskeeën, met inachtneming van het coronaprotocol, per 1 juli 2020 weer open. Sinds 3 juli 2020 is het weer mogelijk om het vrijdaggebed te verrichten in de ISN-moskeeën.

Wel is het nodige eraan voorafgegaan: de maatregelen van de Rijksoverheid zijn vertaald naar de gevolgen voor lokale moskeeën en is er een draaiboek en checklists voor moskeeën uitgebracht. Daarin is een protocol opgenomen waarin op gedetailleerde wijze wordt ingegaan op voorzorgsmaatregelen die moskeeën en moskeegangers in acht dienen te nemen. Dit protocol is in gedrukte vorm naar alle moskeevestigingen gestuurd, tezamen met affiches en flyers waarop de coronamaatregelen staan vermeld. Deze maatregelen worden drietalig (Nederlands, Turks en Arabisch) gecommuniceerd.

De heropening van de moskeeën bracht veel emoties met zich mee. Door de goede voorbereiding van de moskeeën en medewerking van de moskeegangers konden alle deelnemers ongestoord en verantwoord hun gebed verrichten. De anderhalvemeterregel werd strikt opgevolgd, alsmede de plicht om een eigen gebedskleed mee te nemen en een mondkapje te dragen gedurende het bezoek. Daar de gebedsruimtes snel volraken door de lage bezettingsdichtheid, worden er ook andere ruimtes opengesteld voor de bezoekers, zodat er voor iedereen een plek is. Moskeeën die kampen met een ruimtegebrek kunnen in samenspraak met de lokale overheid kortstondig gebruikmaken van openbare terreinen rondom de moskee.

Teneinde de moskeeën coronaproof te houden heeft elke moskeevestiging een staf gevormd die de bezoekersstromen in goede banen leidt en toezicht houdt op de naleving van de geldende richtlijnen. Zo dient elke bezoeker bij binnenkomst en verlaten van de moskee zijn handen te desinfecteren. ISN heeft kosteloos handgeldispensers verstrekt aan de lokale moskeeën.

Deze aangepaste werkwijze van bezoek blijft van kracht zolang de coronamaatregelen van het Rijk gelden.

Copyright © Islamitische Stichting Nederland. Alle rechten voorbehouden.