ISN op weg naar verduurzaming moskeeën

Op 8 juli 2016 hebben we als Islamitische Stichting Nederland (ISN) een samenwerkingsverklaring ondertekend met de organisaties Kerk in Actie en Tear. Het thema van deze samenwerking is duurzaamheid. Als ISN vinden we het belangrijk om goed voor onze omgeving, de planeet en al het leven te zorgen. Zo zijn wij tegen energieverspilling en milieuvervuiling.

Op dit moment werkt ISN we samen met Groene Kerken. Het is vooral bedoeld om ervaringen te delen en elkaar zo te stimuleren om bij te dragen aan een groenere omgeving.

Sinds een aantal jaren bestaat er het plakkaat “Groene Moskee” waarmee een moskee laat zien het belangrijk te vinden om aan deze thema’s te werken. Moskeeën kunnen hiervoor in aanmerking komen indien ze aan onderstaande voorwaarden voldoen:

  • Energie en klimaat – doet aan energiebesparing, het scheiden van afval.
  • Bewust inkopen doen – Fairtrade producten, groene stroomleverancier, FSC-papier.
  • Beleid en aanpak – als bestuur het agendeert in het beleid van de moskee.

De Merkez moskee in Deventer, de Eyup Sultan moskee in Apeldoorn, Ulu moskee in Utrecht, Kuba moskee in IJmuiden hebben al een bordje “Wij zijn een groene moskee” aan de muur hangen. Binnenkort zal ook de Fatih moskee in Eindhoven dit plakkaat ontvangen.

Moskeeën die aan de slag willen gaan met duurzaamheid, kunnen contact opnemen met de werkgroep Groene Moskeeën. Moskeeën die aan de voorwaarden ervan voldoen, ontvangen het bordje “Wij zijn een groene moskee”. Ook wordt het bestuur begeleid bij het maken van een plan.

Voor meer informatie en vragen kan contact worden opgenomen met Deniz Özkanli, ISN-bestuurder, op telefoonnummer 0630122133 of d.ozkanli@diyanet.nl.

Copyright © Islamitische Stichting Nederland. Alle rechten voorbehouden.