ISN Anadolu Moskee Krommenie geopend

Op vrijdag 16 februari 2024 heeft de opening plaatsgevonden van de ISN Anadolu Moskee te Krommenie.

Aan de opening namen deel: de Ambassadeur van de Republiek Turkije in Den Haag, de heer Selçuk Ünal, de Consul-Generaal in Amsterdam, de heer Mahmut Burak Ersoy, de Raadsman voor Religieuze Diensten, Dr. Ömer Özgül, de Attaché voor Religieuze Diensten, Dr. Muhammed Emin Altın, de waarnemend burgemeester van Zaanstad, Hare van der Laan, de voorzitter van ISN, Muhlis Koç, leden van het ISN-bestuur, vertegenwoordigers van andere religies, bestuurders van naburige moskeeën, de moslimgemeenschap en buurtbewoners.

Het openingsprogramma in de moskee, dat vanwege de regen binnen werd gehouden, begon met een Koranrecitatie. Vervolgens bedankte de voorzitter van de Anadolu Moskee, Resul Şahin, de aanwezigen in zijn openingstoespraak en gaf informatie over de moskee. De sprekers benadrukten de belangrijke functie van de moskee in Nederland, de grote bijdrage aan integratie, dat het open staat voor iedereen en dat het een belangrijke waarde toevoegt aan de Nederlandse architectuur. De waarnemend burgemeester van Zaanstad prees het tot stand komen van dit prachtige werk en feliciteerde degenen die dit mogelijk hebben gemaakt. De voorzitter van ISN, Muhlis Koç, bedankte iedereen die heeft bijgedragen aan de bouw van de moskee. Hij gaf aan dat ISN met de zegen van de heilige drie maanden heeft bijgedragen aan de Nederlandse architectuur en aan de mensen van Krommenie.

De Attaché voor Religieuze Zaken, Dr. M. Emin Altın, benadrukte in zijn toespraak de belangrijke functie en het belang van moskeeën. De Raadsman voor Religieuze Diensten, Dr. Ömer Özgül, gaf aan dat onze moskeeën hier een functie vervullen vergelijkbaar met die van de Al-Masjid al-Nabawi en dat ze dit met recht vervullen.

De Consul-Generaal in Amsterdam, de heer Ersoy, verklaarde dat de bouw van deze moskee een teken is van de successen van Turken in het 60ste jaar van arbeidsmigratie. De Ambassadeur van de Republiek Turkije in Den Haag, de heer Selçuk Ünal, hield zijn toespraak in zowel Turks als Engels, en bedankte iedereen die heeft bijgedragen aan de bouw van de moskee. Hij gaf aan dat men in 60 jaar tijd een grote bijdrage heeft geleverd aan Nederland op alle gebieden en dat de nieuw geopende Anadolu Moskee een grote bijdrage zal leveren aan de gemeenschap. Vervolgens werd het lint geknipt en werd overgegaan tot het vrijdaggebed. De vrijdagpreek werd zowel in het Turks als in het Nederlands verzorgd door Tolga Çetinkaya. Na het vrijdaggebed, geleid door de Raadsman voor Religieuze Diensten, Dr. Ömer Özgül, bood het moskeebestuur versnaperingen aan de aanwezigen, waarna het programma eindigde.

Copyright © Islamitische Stichting Nederland. Alle rechten voorbehouden.