ISN houdt enquête-onderzoek over islamitische publicaties in de Nederlandse taal

De Islamitische Stichting Nederland (ISN) heeft een enquête gehouden onder lezers van islamitische literatuur in de Nederlandse taal. Daaraan namen meer dan honderd respondenten deel, vooral jongeren.

De vragenlijst – die openstond van 7 tot en met 31 juli 2022 – was vooral gericht op reeds bestaande en op gewenste vertalingen van islamitische werken in het Nederlands. Uit het onderzoek blijkt dat er zeer divers wordt gedacht over de kwaliteit van bestaande werken. Ook op de vraag welke thema’s en werken in de Nederlandse taal beschikbaar zouden moeten zijn wordt verschillend gedacht. Wel is er consensus dat het huidige aanbod beperkt en eenzijdig is.

De publicaties van ISN zelf kwamen ook aan bod. Zo geeft 64 procent van de respondenten aan bekend te zijn met deze publicaties, waarvan 71 procent aangeeft de kwaliteit ervan goed of zeer goed te vinden.

Ahmed Bulut, Specialist Religieuze Vertalingen bij ISN die de enquête heeft opgezet en uitgevoerd, reageert tevreden op de resultaten: “De enquête heeft ons waardevolle input opgeleverd. Uit onze data-analyse blijkt dat de lezers van islamitische literatuur geen homogene groep vormen en dat de wensen qua thema’s en boeken erg uiteenlopen. Die variëteit nemen we mee in ons publicatieplan voor de komende jaren.”

ISN heeft de enquête gehouden om inzicht te krijgen in de wensen en behoeften rondom vertalingen van islamitische publicaties. Dit inzicht zal mede bepalen welke publicaties opgenomen zullen worden in het “Strategisch Vertaalplan 2023-2027” van ISN, dat onderdeel wordt van het Strategisch Plan van de Stichting.

Onder de deelnemers zijn vijf exemplaren van het boek “De Islam in het Licht van Ahadith” verloot. De winnaars hebben inmiddels persoonlijk bericht ontvangen.

Klik hier om de samenvatting van het onderzoek te downloaden (PDF).

Copyright © Islamitische Stichting Nederland. Alle rechten voorbehouden.