Basiscursus Reanimatie en AED bediening in ISN moskeeën

Islamitische Stichting Nederland (ISN) organiseert in samenwerking met de Hartstichting op zaterdag 10 december een Reanimatie- en AED-basiscursus op vijf van haar locaties.

De cursussen worden door erkende instructeurs gegeven aan de bestuursleden, de imam en actieve vrijwilligers binnen de stichtingen. Aan het einde van deze cursusdag zijn de deelnemers opgeleid om eerste hulp te bieden bij een reanimatie en ontvangen zij een certificaat.

Deze cursus vormt een pilot binnen vijf moskeeën die aangesloten zijn bij de ISN. Deze pilot vindt plaats op de locaties in Den Haag, Deventer, Eindhoven, Utrecht en Zaandam.

De intentie is om na afronding van deze pilot, deze cursus verder uit te breiden onder alle overige 145 vestigingen die aangesloten zijn bij ISN. Na afronding van de cursussen heeft ISN de intentie om ook AED’s (Automatische Externe Defibrillator) aan te schaffen en via haar vestigingen 24/7 beschikbaar te stellen. Deze apparaten kunnen dan ook ingezet worden door burgerhulpverleners in de buurt. Op deze manier wil ISN haar maatschappelijke rol een verdere invulling geven.

Levens redden bij een hartstilstand
De Hartstichting heeft het doel om iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Jaarlijks kunnen zo 2500 levens worden gered. Om dit te kunnen bereiken, bouwt de Hartstichting met partners aan een netwerk van burgerhulpverleners (1% van de Nederlandse bevolking), goed verspreid over het land, die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen. Op dit moment staan 150.000 Nederlanders geregistreerd als burgerhulpverlener.

[widgetkit id=4048]

Copyright © Islamitische Stichting Nederland. Alle rechten voorbehouden.