Tevredenheidsonderzoek Bedevaartorganisatie ISN Volbracht

De Islamitische Stichting Nederland (ISN) heeft een tevredenheidsonderzoek gehouden onder pelgrims die in 2024 via de ISN Bedevaartorganisatie hun bedevaartplicht hebben voldaan. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de meerderheid van de pelgrims tevreden is met de dienstverlening van ISN. Tegelijkertijd zijn er ook enkele verbeterpunten naar voren gekomen.

Het enquêteonderzoek vond digitaal plaats tussen 30 juni en 12 juli 2024. De online vragenlijst bevatte vragen over onder meer de deelname aan de voorbereidende workshop, het verblijf in Mekka en Medina, tevredenheid over de groepsleider en over het eventueel opnieuw kiezen voor ISN als partner om op bedevaart te gaan. Ook is er een NPS-meting gedaan.

De onderzoeksresultaten duiden erop dat de Bedevaartorganisatie van ISN in grote lijnen succesvol heeft gefunctioneerd, maar dat er ook verbeterpunten zijn. Cevdet Keskin, coördinator van de Bedevaartorganisatie ISN, reageerde enthousiast op de onderzoeksresultaten: “Het enquêteonderzoek was gestoeld op twee belangrijke grondslagen, namelijk professionaliteit en objectiviteit. Wij nemen de onderzoeksresultaten mee in de evaluatiesessie waarin we terugblikken op het bedevaartproces. We gaan ons ook buigen over de wensen van onze pelgrims, opdat wij onze dienstverlening ook in de komende jaren kunnen waarborgen en deze verder kunnen uitbreiden,” aldus Keskin.

ISN startte in 2017 met het tevredenheidsonderzoek onder de pelgrims. De uitkomsten daarvan worden sindsdien meegenomen in de evaluatiesessies. ISN stelt zich ten doel om de gesignaleerde knelpunten nader te inventariseren en als voorbereiding op toekomstige bedevaartactiviteiten te verhelpen.

Pelgrims aangekomen in het heilige gebied

De pelgrims die deelnamen aan de eerste umra-reis, georganiseerd door de ISN Hajj en Umra-organisatie, vertrokken op 13 oktober 2024 vanaf luchthaven Schiphol naar het heilige gebied.

De eerste groep umra-pelgrims, bestaande uit drieëndertig personen, werd uitgezwaaid op luchthaven Schiphol voor hun reis naar Medina. Familieleden van de pelgrims waren ook aanwezig bij de afscheidsplechtigheid.

De umra-reis omvat drie dagen in Medina en zeven dagen in Mekka. Tijdens hun verblijf in Mekka zullen de pelgrims minstens twee extra umra’s verrichten en hun dagen volledig benutten. De pelgrims worden begeleid door Oğuz Ünal, religieus bedienaar van de ISN Sultan Ahmet Moskee in Zaandam.

Na een verblijf van elf dagen zullen de pelgrims op 24 oktober 2024 weer terugkeren naar Nederland.

Copyright © Islamitische Stichting Nederland. Alle rechten voorbehouden.